Americký fyzik zrekonstruoval zvuk Velkého třesku

Sdílej
 
Fyzik John Cramer zrekonstruoval zvuk, který doprovázel Velký třesk. Ze zbytkového záření, které je ve vesmíru přítomno od jeho počátku, dal dohromady zvukové vlny, které před přibližně 11 miliardami let doprovázely vznik vesmíru. Podle jeho mínění se nejednalo o jednotlivé silné zahřmění, ale spíše dlouhý, tlumený a táhlý zvuk, jako když vám nad hlavou prolétá tryskové letadlo. V článku si můžete tento zrekonstruovaný zvuk i poslechnout.

John Cramer z Washingtonské univerzity v americkém Seattlu se rozhodl zrekonstruovat zvuk, který doprovázel Velký třesk při vzniku vesmíru. Pomohlo mu k tomu takzvané zbytkové (reliktní) záření, které je v kosmu přítomno od jeho prvních okamžiků, z něhož pak vyfiltroval zvukové vlny staré přibližně 11 miliard let.

Foto
Tyto vlny otřásly horkou hmotou, která pak vyplnila raný vesmír. Díky roztahování a smršťování hmoty vznikly teplé a studenější oblasti, a přestože se od té doby vesmír radikálně ochladil a stále rozpínal, jsou tyto rozdíly teplot ještě dnes dokazatelné z mikrovlnného zbytkového záření.

Jako základní materiál pro Cramerův výpočet byla použita data o zbytkovém záření získaná vesmírnou sondou Wilkinson Microwave Anisotropy Probe. Aby byly zvukové vlny, které pak z celého vlnového spektra eliminoval, slyšitelné, bylo třeba extrémně zvýšit jejich tónovou výšku. V ukázce můžete slyšet, jak se výška tónů stále snižuje, což dokládá rozpínání vesmíru.

Zde si můžete poslechnout stovteřinovou ukázku tohoto zvuku (WAV - 780 kB).

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud