V singapurské zoo zezelenali lední medvědi

Sdílej
 
Návštěvníkům singapurské zoo se nedávno naskytl nevšední pohled. Dvojice ledních medvědů, samice Sheba a její třináctiletý syn Inuka, měla totiž na svém tradičně bílém kožichu zelený přeliv. Nejedná se o módní výstřelek, ale o důsledek plísně, která tyto polární zvířata v tropickém prostředí napadla.

Před několika týdny se barva dvou ledních medvědů ubytovaných v singapurské zoo změnila z obligátní bílé na zelenou. Na vině je plíseň, která roste v jejich dutých chlupech. Tato plíseň je pro medvědy zdravotně neškodná a je důsledkem singapurského teplého a vlhkého tropického podnebí. Duté chlupy, které tvoří hustou srst ledních medvědů jsou normálně čiré, bílé se zdají proto, že odrážejí světlo.

Foto
Před třemi týdny se personálu zoologické zahrady podařilo úspěšně vybělit Shebyn kožich peroxidem vodíku. Nyní pozorují reakce samice na léčbu, a pokud bude bez vedlejších účinků, aplikují ji za několik týdnů i na mladšího Inuku, který je stále zelený za ušima, na zádech a nohách.

K podobnému zelenému zabarvení ledních medvědů došlu již jednou, a to v roce 1979 v zoo v americkém San Diegu, kde se takto zbarvili tři medvědi. Ty byli ošetřeni roztokem soli.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud