Zemi těsně minul malý asteroid

Sdílej
 
V noci na minulý pátek doslova těsně minul Zemi přibližně třicetimetrový asteroid. Toto vesmírné těleso, označované jako 2004 FH, proletělo kolem naší planety ve vzdálenosti 43 tisíc kilometrů, což je nejbližší doposud pozorovaný průlet podobného objektu. Astronomové ho zpozorovali doslova až na poslední chvíli, 3 dny předem.

Minulé pondělí objevili astronomové při běžném pozorování oblohy z observatoře v Novém Mexiku asteroid 2004 FH, který tři dny nato prolétl kolem Země. Průlet kolem Země trval 31 hodin a v místě největšího přiblížení, nad jižním Atlantikem, byl od povrchu vzdálen necelých 43 tisíc kilometrů, což je zhruba desetkrát méně než ze Země na Měsíc.
Tato vzdálenost, zatím dosud nejmenší pozorovaná, způsobila, že zemská gravitace změnila dráhu objektu o 15 procent. Podle vědců z NASA stačil k pozorování na jižní polokouli běžný dalekohled, v Evropě a Asii bylo zapotřebí středně velkého teleskopu.

Podobně velké asteroidy míjejí naší planetu podle astronomů přibližně každé dva roky, vědci je ale zpravidla nezpozorují nebo zaregistrují, až když už se vzdalují. Pokud se by takto velké těleso se zemí srazilo, shořelo by v atmosféře dříve, než by stačilo dopadnout na povrch. Tlakové vlny by na zemském povrchu zřejmě rozbily v jisté oblasti okna, ale žádná katastrofa, která by ovlivnila klimatické podmínky by nehrozila.

Asteroid 2004 FH se k Zemi vrátí opět za čtyřicet let, kdy se ale podle předběžných propočtů přiblíží na mnohem větší vzdálenost - přibližně 1,4 milionu kilometrů.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud