Populace ohrožených nosorožců černých roste

Sdílej
 
Podle ochránců životního prostředí se počet volně žijících nosorožců černých zvedl za poslední dva roky o 500 jedinců na celkové číslo 3 600. Přestože je to pouze 10 procent z původní populace, zdá se, že tento silně ohrožený druh má to nejhorší za sebou, důvody k radosti však stále nejsou, ochranná opatření musí pokračovat dále.

Ochránci přírody z institucí IUCN a WWF zveřejnili odhady, podle nichž v současné době na žije v Africe 3600 silně ohrožených nosorožců černých. Je to přibližně o 500 více než před dvěma lety. Ještě v sedmdesátých letech však žilo v africké přírodě na 65 000 těchto tlustokožců - během patnácti let však jjeich počet drasticky klesl až na 2,400 jedinců v polovině devadesátých let.

Foto
Toto katastrofální vymírání mělo několik příčin, tou hlavní byla a je poptávka po rohách těchto zvířat, které se například používají v tradiční domorodé medicíně. Vysoká nezaměstanost v regionu, chudoba, rozšiřování zemědělské půdy, dostupnost zbraní, války - to vše k ohrožení nosorožců jen přispělo.
Od poloviny devadesátých let však populace černých nosorožců opět roste. Momentálně již nehrozí akutní vyhubení, stále však dnešní populace těchto zvířat činí přibližně deset procent z původního počtu před třiceti lety. Ani tyto přes tyto optimistické zprávy nemohou opatření na ochranu nosorožců skončit, stále je ohrožují pytláci a dašlí faktory, a tak je třeba v důsledné ochraně pokračovat.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud