Sonda Cassini objevila dva nové měsíce Saturnu

Sdílej
 
Sonda Cassini, která již několik týdnů obíhá planetu Saturn, objevila nyní dva nové měsíce této prstencové planety. Tyto velmi malé satelity o průměru několika kilometrů dostaly provizorní jména S/2004 S1 a S/2004 S2 a rozšířili celkový počet měsíců Saturnu na 33.

Sonda Cassini objevila dva nové měsíce planety Saturn. Dostaly provizorní jména S/2004 S1 a S/2004 S2 a měří pouhé 3, respektive 4 km v průměru a nacházejí se 194 000 km a 211 000 km od středu Saturnu. Jsou to nejmenší doposud známé satelity tohoto plynného obra.

Foto
Nové měsíce se nacházejí mezi oběžnými dráhami dvou dalších měsíců - Mimas a Enceladus. Vědci takto malé měsíce kolem Saturnu očekávali, domnívali se však, že budou nalezeny v mezerách mezi Saturnovými prstenci nebo poblíž prstence F. Skutečnost, že byly objeveny poblíž dvou velkých měsíců je překvapila.
S/2004 S1 a S/2004 S2 spatřil jako první Dr. Sebastien Charnoz z pařížské univerzity. Domnívá se, že vzhledem ke kruhovým oběžným drahám obou satelitů se jedná o původní měsíce Saturnu a ne o gravitačně přitažené asteroidy nebo objekty takzvaného Kuiperova pásu. Na druhou stranu gravitační síly velkých měsíců jako jsou Mimas, Enceladus, Titan mohly v minulosti ovlivnit oběžné dráhy S1 a S2, takže je možné, že vznikly v jiných místech, než kde jsou nyní pozorovány.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud