Zemi „těsně“ minul asteroid Toutatis

Sdílej
 
Ve středu odpoledne proletěl kolem Země jeden z největších asteroidů za uplynulé století. Toutatis, jak byl tento téměř pět kilometrů dlouhý objekt před patnácti lety nazván, minul naší planetu ve vzdálenosti jednoho a půl milionu kilometrů, což je z astronomického hlediska opravdu kousíček.

Toutatis, podlouhlý asteroid o délce 4,6 kilometru a šířce 2,4 kilometru byl v roce 1989 objeven francouzskými astronomy a nese jméno jednoho z keltských bohů. Naší planetu míjí zhruba každé čtyři roky, letos proletěl ve vzdálenosti 1 549 719 kilometrů, což je zhruba čtyřnásobek dráhy mezi Zemí a Měsícem. Tak blízko byl naposledy v roce 1353 a příště se tak stane až někdy kolem roku 2562.

Foto
Díky přiblížení a rozměru byl asteroid viditelný pouhým dalekohledem, ovšem pouze z jižní polokoule. Toutatis má nejen nezvyklý tvar připomínající bramboru, netypická je také jeho rotace. Obojí bylo nejspíš způsobeno srážkou s jiným vesmírným tělesem, což dokládá objev kráteru o průměru 700 metrů na povrchu asteroidu.

Astronomové ubezpečovali, že pravděpodobnost srážky se Zemí je nulová, pokud by se tak ale přece jen stalo, byl by následek dopadu takto velkého asteroidu podobný jako před 65 miliony let, kdy ze stejného důvodu vyhynuli dinosauři.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud