Obojživelníci jsou ohroženi na celém světě

Sdílej
 
Vědci bijí na poplach. Podle nich čelí světoví obojživelníci nebývalému ohrožení. Od roku 1980 vyhynulo 122 druhů a třetině známých obojživelníků vyhynutí hrozí. Přitom jsou tito živočichové přesným indikátorem zdraví životního prostředí a jako první reagují na negativní změny.

The Global Amphibian Assessment (Světová zpráva o obojživelnících), kterou vypracovalo více než 500 vědců, byla publikována v internetové verzi vědeckého časopisu Science. Podle ní vyhynulo od roku 1980 122 druhů obojživelníků. Ze současně známých 5 743 druhů obojživelníků je třetina – 1856 druhů – ohrožena vyhynutím, 113 dalších obojživelníků nebylo již několik let spatřeno, a tak panují obavy, že vyhynuli také.

Foto
Stavy 43% všech obojživelníků klesají, 27% druhů je stabilních a v růstu se nachází méně než jedno procent obojživelných druhů. Stav ostatních je neznámý. Nejohroženější jsou obojživelníci na Haiti (ohroženo 92% všech druhů), dále v Kolumbii, Mexiku, Ekvádoru, Brazílii a Číně. V Americe, Karibiku a Austrálii je ohrožuje vysoce infekční plísňová choroba – chytridiomycosis.
„Obojživelníci jsou životně závislí na čisté vodě a pociťují efekty znečištění dříve než ostatní formy života, včetně lidí. Jejich rapidní pokles nám napovídá, že jeden z nejdůležitějších systémů podpory života se pomalu hroutí," varuje Simon Stuart vedoucí týmu, jenž tuto studii vypracoval.

 

Články odjinud