Druhý největší strom poškodila sněhová bouře

Sdílej
 
Druhý největší strom světa, sekvoj obrovská známá pod jménem Washington, utrpěl těžkou újmu během nedávných sněhových bouřích doprovázených silným větrem. Zaměstnanci Sequoia National Parku v Kalifornii varují, že by tento až tři tisíce starý strom nemusel přežít příští zimu.

Kalifornský Sequoia National Park je domovem dvou největších stromů světa. Sekvoj obrovská, která v tomto národním parku převládá, roste až několik tisíc let a dorůstá výšky téměř sto metrů. Obvod kmene dosahuje v některých případech až k třiceti metrům.


Foto
Kromě nejvyššího stromu světa, který dostal jméno General Sherman zde taky po tisíciletí roste další obr, pojmenovaný pro změnu Washington. Ten byl ještě v roce 2003 77 metrů vysoký a obvod kmene u země činil 31 metrů. Pak byl ale těžce poničen lesním požárem, který zredukoval jeho výšku na necelou polovinu.

Letos v zimě zažil park obrovskou nadílku sněhu, která v kombinaci se silným větrem tento strom, jehož stáří se odhaduje na 2,5 až 3,2 tisíce let, opět těžce poškodila. Washingtonovi již zbývá jen několik zelených větví a zaměstnanci Sequoia National Parku se obávají, že se neodvratně blíží jeho konec.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud