Astronomové poprvé změřili teplotu exoplanet

Sdílej
 
Poprvé v dějinách astronomie zachytil dalekohled přímé infračervené záření pocházející z planet mimo naši sluneční soustavu. Spitzerův vesmírný dalekohled agentury NASA změřil intenzitu světla ze dvou planet o velikosti Jupitera a stanovil tak také jejich teplotu – více než 727 stupňů Celsia.

Poprvé v dějinách astronomie zachytil dalekohled přímé infračervené záření pocházející z planet mimo naši sluneční soustavu. Spitzerův vesmírný dalekohled agentury NASA změřil intenzitu světla ze dvou planet o velikosti Jupitera. Vědci analýzou infračerveného záření zjistili, že obě obří planety v souhvězdí Pegase a Lyry jsou pravděpodobně tvořeny horkými vířivými plyny o teplotě nejméně 727 stupňů Celsia.
Jedna planeta nese označení HD 209458b, nazývá se také Osiris. Obíhá kolem hvězdy, která je zhruba stejně velká jako Slunce, ve vzdálenosti 150 světelných let od Země v souhvězdí Pegase. Druhá extrasolární planeta je známá pod označením TRes-1. Od Země je vzdálená asi 500 světelných let a nachází se v souhvězdí Lyry.
Obě planety oběhnou své mateřské hvězdy za necelé čtyři dny ve vzdálenosti menší než 6,5 milionu kilometrů, což vysvětluje jejich velmi vysokou teplotu.Průměrná vzdálenost naší Země od Slunce činí 149,6 milionů kilometrů.
Od poloviny 90. let minulého století vědci objevili více než 130 planet mimo naši sluneční soustavu, ale hvězdy, kolem nichž obíhají, jsou tak daleko a svítí tak jasně, že brání přímému pohledu na tyto planety, proto se podobný objev podařil až nyní.

Autor

iABC

 

Články odjinud