V Antarktidě se srazily dva ledovce

Sdílej
 
Před několika měsíci předpověděli vědci v Antarktidě srážku dvou obřích ledovců. Plovoucí kra o ploše tři tisíc kilometrů čtverečních narazila do pevninského ledovce známého jako Drygalského ledový jazyk. Z toho se následně odlomil do Rossova moře přibližně pětikilometrový kus.

Přesně podle několik měsíců starých předpovědí se nyní srazili v Antarktidě dva obrovské ledovce. Plovoucí kra s označením B-15A o rozloze tři tisíc kilometrů čtverečních narazila do Drygalského ledového jazyka, pevninského ledovce který vybíhá do Rossova moře z pevninského ledovce na Scottově pobřeží.

Foto
Po srážce se do oceánu odlomil zhruba pětikilometrový kus ledu. B-15A ale dál pluje kolem ledového jazyka a může ho v dalších dnech ještě porušit.

Kra B-15A o ploše tři tisíce kilometrů čtverečních je nejrozsáhlejším zbytkem rozpadu velkého ledovce v roce 2000. Nyní se přiblížila k Antarktidě a komplikuje tamní život jak polárníkům, tak i zvířatům. Komplikuje se zásobování vědeckých stanic, tučňáci zase musejí dále za potravou a mláďatům tak hrozí hlad.

Teď by se kra konečně mohla vydat ze zátoky zase na otevřené moře.

Autor

iABC

 

Články odjinud