Počítačový model předpoví uragány

Sdílej
 
Vědecký tým londýnské University College vyvinul počítačový model, který umí předvídat mohutnost uragánů zasahujících pravidelně Spojené státy. Experti si od něj slibují, že tímto způsobem pomohou snížit rizika a škody, které tento živel téměř každoročně působí.

Vědci z londýnské University College vyvinuli model předpovídající sílu uragánové aktivity zasahující Spojené státy během hlavní uragánové sezóny. Tento model sice nedokáže předpovědět, kdy a jak silný uragán přijde, napoví však, jak silná bude uragánová sezona v celé Severní Americe.

Napoví to síla síla a směr anomálií, které se měří v atmosféře v několika zónách mezi povrchem Země a výškou 7500 metrů.
Model je založen na tom, že analyzuje červencové odchylky ve vzdušném proudění v oblasti východního Pacifiku a severního Atlantiku. Na základě těchto měření pak předpovídá, co je možné v USA čekat od srpna do října, kdy hurikány do oblasti obvykle přicházejí.
Z dlouhodobých údajů vyplývá, že ročně nad Atlantikem vzniká v průměru asi deset bouří a šest hurikánů, z nichž více než dva dosahují velké síly. V roce 2004 zde však meteorologové zaznamenali 15 tropických bouří a devět z nich přerostlo v hurikány, což znamená, že jejich rychlost přesáhla 120 km/h..

Autor

iABC

 

Články odjinud