Vyhynulý datel knížecí je naživu

Sdílej
 
Američtí ornitologové objevili v lesích státu Arkansas datla knížecího, ptáka z čeledi datlovitých, o kterém se domnívali, že je již přes padesát let vyhynulý. Objev tohoto šplhavce doslova nadchnul ornitology na celém světě.

Bílo-černo-červený datel knížecí žil dříve hojně rozšířen na území jihovýchodních Spojených Států a Kuby. S nárůstem těžby dřeva však postupně přicházel o své přirozené životní prostředí a již od roku 1920 byl považován za pravděpodobně vyhynulého. V roce 1944 však byla ještě spatřena osamělá nezpárovaná samice, e zbytku lesa, který zůstal po masivní těžbě dřeva. od té doby se po něm slehla zem,.

Foto
Neobvyklého ptáka zpozoroval již na počátku loňského roku jeden z místních obyvatel. Na pomoc pak přizval odborníky z Cornell University, kterým se nakonec podařilo zachytit unikátní druh opeřence na video. Prokázali, že se skutečně jedná o datla knížecího (Campephilus principalis). Vzhledem k velké rozloze vhodného území (více než 220.000 hektarů) je ovšem pravděpodobné, že se v této vyskytuje více jedinců.

Soukromá organizace na ochranu přírody The Nature Conservancy a americké federální agentury začaly skupovat lesní pozemky v oblasti, kde byl datel knížecí zpozorován, aby chránily zdejší životní prostředí.

Autor

iABC

 

Články odjinud