Mars se přiblížil Zemi

Sdílej
 
V neděli 30. října se po dvou letech k Zemi přiblížil Mars. Vzdálen je jen necelých 70 milionů kilometrů a nastává tak ideální doba pro jeho pozorování.

Až do další neděle bude rudá planeta zářit celou noc, protože se bude nacházet přesně na opačné straně Země než Slunce. Minulé přiblížení Marsu k Zemi, které nastalo v srpnu 2003 na necelých 56 milionů kilometrů, bylo rekordně nejtěsnější za posledních 70 000 let. Letos je sice o 14 milionů kilometrů dál, ale pozorování bude ještě snažší, protože bude svítit vysoko na obloze, výš než předloni.
Mars se v těchto dnech nachází v souhvězdí Berana a současně nedaleko od nápadné hvězdokupy Plejády, které se v Čechách říká Kuřátka. O půlnoci vrcholí nad jihem, pak klesá k obzoru a ráno zapadá. "Při jeho pozorování nebude vadit ani měsíc, protože je 2. listopadu v nov

Mars je také ze všech známých nebeských těles nejpodobnější Zemi. Jeho den trvá jen o 40 minut déle než náš. Má rotační osu skloněnou skoro stejně jako Země, proto se i na jeho povrchu střídají roční doby. Jsou ale delší, protože Marsův má 687 pozemských dnů.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud