Na Borneu byl objeven nový druh savce

Sdílej
 
Na indonéském ostrově Borneo byl spatřen dosud neznámý druh savce, který vypadá jako kříženec kočky a lišky. Místní lidé, ani odborníci se s podobným tvorem ještě nesetkali.

V džungli národního parku Kajan Mentarang na Borneu se objevilo podivné zvíře. Biologům ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se podařilo vyfotografovat nastraženým fotoautomatem dosud neznámý druh masožravce.

Tvor je o něco větší než kočka, má do červena zbarvenou srst, dlouhý ocas a mohutné zadní nohy. Podle odborníků jsou tyto specifické znaky nezaměnitelné a s největší pravděpodobností se jedná o nový, dosud nepopsaný druh. Podle fotografie trochu připomíná lemura, ti však v žádném případě na Borneu nežijí.

Objev je možné potvrdit pouze odchycením a přesným prozkoumáním tohoto tvora. Ještě než byl však tento neznámý savec objeven, je už v nebezpečí, protože podle původních plánů měla být tato oblast vykácena a džungli měly nahradit plantáže. Ochranáři doufají, že tento objev přiměje tamní vládu změnit její záměry.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud