Antarktický ledovec ztrácí ročně 152 kilometrů krychlových

Sdílej
 
Podle poslední studie vědců Coloradské univerzity v Boulderu roztaje každý rok z antarktického ledovce 152 kilometrů krychlových ledu.

Vědci se zaměřili na změny zemské gravitace na Antarktidě v letech 2002 až 2005. K tomu byly využity satelity na oběžné dráze kolem Země. Ve studii otištěné v časopise Science, a o které informovaly internetové stránky BBC, dospěli k závěru, že nejvíc ledu ztrácí západ kontinentu.

Měření gravitace nad Antarktidou bylo z těchto důvodů bylo provedeno poprvé. Družice měří změny gravitačního pole při přeletech nad oblastí. Taková ztráta odpovídá ročnímu nárůstu hladiny moří o 0,4 milimetru. Pro srovnání růst kvůli tepelnému roztažení mořské vody se odhaduje asi na 1,8 milimetru za rok.

Dřívější studie vycházely zejména z dat z radarových altimetrů na palubách družic, které nemohou měřit příkré svahy, a laserových přístrojů z letadel, která zase nepokrývají celé území a nemají tak srovnávací charakter..
Pokud by zcela roztál ledovec v západní Antarktidě nebo Grónsku, pak by to způsobilo zvýšení hladiny oceánů téměř o sedm metrů.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud