V Praze byl vysazen pravěký jehličnan

V Praze byl vysazen pravěký jehličnan
Sdílej
 
V Botanické zahradě v Praze-Troji byl počátkem dubna zasazen jehličnan, který rostl v době, kdy Zemi ovládali dinosauři.

Strom Wollemia nobilis byl pojmenován podle národního parku Wollemi a svého objevitele David Nobla. Až do roku 1994 byly tyto stromy známé jen jako zkameleniny staré 90 milionů let. Tehdy však strážce jmenovaného národního parku objevil v zapadlé rokly majestátní stromy, ketré neodpovídaly žádnému známému druhu.

David Noble s sebou vzal větvičku jako vzorek a botanikové později určili, že se jedná o původní pravěký strom, který přežil náraz asteroidu do Země před 65 miliony lety.

Přesnou polohu rokle, kde wolemie rostou, správa parku tají. Mohou do ní pouze vědci v dezinfikovaných oděvech a botách, aby nepřinesli nové mikroorganismy. Vyskytuje se tam stovka dospělých a dvě stě mladých stromků. V hluboké rokli jim stačí pouhá hodina slunečního svitu denně.

Protože je to jediné známé místo výskytu těchto unikátních stromů, rozhodli se australští botanikové, že je budou rozmnožovat a prodávat. Tím zajistí, že se stromy znovu rozšíří po světě a peníze navíc poslouží národnímu parku. Takto se strom dostal i do trojské botanické zahrady, kde ho zasadil sám David Noble.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud