Vymírajících druhů stále přibývá

Sdílej
 
Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů zveřejnila aktualizovanou Červenou knihu ohrožených druhů. Nově se v ní objevil například lední medvěd nebo hroch.

Na seznamu zvířat a rostlin, kterým hrozí vyhynutí, je v současnosti přes 16 000 druhů. Na vině je zejména globální oteplování, pytláctví a další vlivy způsobené lidskou činností. Podle údajů Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN), která Červenou knihu každé dva roky aktualizuje, je v ohrožení například každý třetí obojživelník, každý čtvrtý savec a každý osmý pták.

K 530 nově uváděným druhům je řazen například hroch nebo lední medvěd

Ledním medvědům vadí hlavně teplo. Pokud se nezmírní postup globálního oteplování, může se kvůli tání ledu populace ledních medvědů zmenšit v budoucích 45 letech o 30 procent.
Hroch se na seznam dostal především kvůli pytláctví, a to hlavně díky katastrofálnímu úbytku hroší populace v Kongu. Nekontrolovaný lov zavinil pětadevadesátiprocentní pokles počtu hrochů v této středoafrické zemi od roku 1994.
Špatná situace je také ve světových oceánech, například z 547 světových druhů žraloků a rejnoků hrozí celým dvaceti procentům vymření.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud