Zemřela nejstarší želva světa

Sdílej
 
V austrálské zoo zemřela na selhání srdce želva sloní Harriet, která se svými 175 lety patřila k nejstarší tvorům naší planety.

Dlouho se věřilo, že v roce 1835 sebral Harriet jako pětileté mládě na Galapágách Charles Darwin v rámci svého výzkumu evoluce. Harriet však patří k endemickému poddruhu, který se vyskytuje na ostrově, který Darwin nenavštívil, takže se patrně jedná o smyšlenku.

Jisté je jen to, že byla želva nejprve převezena do Anglie , odkud byla později odvezena Johnem Wickhamem do australského Brisbane, kde strávila v tamní botanické zahradě téměř století. Dlouho byla mylně považována za samce, a proto dostala jméno Harry.

Po uzavření botanické zahrady v roce 1952 se Harriet, stále ještě pod jménem Harry, dostala do přírodního parku queenslandského zoologa Davida Fleaye. Až tady správně určili pohlaví želvy. Od té doby se Harrymu říká Harriet. Od roku 1988 Harriet žila v queenslandském parku plazů. Dostala se dokonce do Guinnessovy knihy rekordů coby nejstarší žijící zvíře světa, i když nepřekonala rekord jiné želvy z Galapág, jež se dožila 188 let.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud