Opsáno od elfů

Opsáno od elfů
Sdílej
 
Snad každý správný kluk (i holka) někdy šplhal po stromech, stavěl si na nich úkryty, domečky a pozorovatelny...

Někomu tato vášeň přetrvala až do dospělosti a své klukovské sny uvedl ve skutek. Jiní zase touží po netradičním obydlí, či návratu k přírodě.


Není proto divu, že domy na stromech najdeme téměř všude, kde nějaké stromy rostou. Některé se ani moc neliší od dávných dětských stavbiček, na stromech ale najdeme i luxusně vybavené hotely... Posuďte sami.


Různé domy a sruby na stromech nemusí sloužit jen jako hotely a obydlí, jednoduché stavby jsou také ideálním místem pro odpočinek a hry dětí. Zvláště, když patří jen jim a dospělí nemají do jejich království přístup.

Jednoduché domy na stromech si jako dočasné obydlí postavili účastníci protestního mezinárodního tábora v Derbyshiru ve střední Anglii. Protestovali proti plánu obnovit těžbu štěrku v blízkosti kruhu kamenných menhirů z doby bronzové, známých pod jménem Devět paní (Nine Ladies).

V roce 2005 byl v Zentendorfu na východě Německa vybudován úplně první německý hotel na stromech. Dům byl konstruován na zemi, vyztužen mohutnými kůly a teprve pak usazen do koruny stromu. V každém z pěti vzdušných srubů se mohou ubytovat až čtyři osoby.

Jeden z dřevěných srubů na stromě v Zentendorfu na východě Německa (poblíž polských hranic) dnes slouží jako hotel. Jednotlivé sruby jsou spojené a přístupné po dřevěných schodech a visutých lávkách. Hotel je v provozu pouze v létě, v zimě jsou domy neobydlené.

Krásný výhled na hrad ze 16. století a 200 hektarů lesoparku s veverkami a množstvím ptáků mají návštěvníci ubytovaní v některé ze sedmi chatek na stromech ve francouzském Epiniacu v západní Bretani.

 

Články odjinud