Supervulkány ohrožují celou Zemi

Supervulkány ohrožují celou Zemi
Sdílej
 
Co kdyby explodoval supervulkán?

Nedávný výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull paralizoval leteckou dopravu nad Evropou a způsobil mnohamiliardové škody. Po její erupci pokryl část Islandu sopečný popel. Okolí hory vypadá jako země Mordor z filmu Pán prstenů. To, co se nám zdá jako katastrofa prvního řádu, je však pouhým náznakem toho, co výbuchy sopek dokážou.

Z historie Země víme, že obrovské výbuchy tak zvaných supervulkánů, měnily klima na naší planetě a zapříčinily vyhynutí řady živočišných druhů. Mimochodem podle jedné teorie vedla sopečná činnost na území dnešní Indie k vyhynutí dinosaurů, a pokud ne úplně, alespoň k němu prý značnou měrou přispěla.

Termální prameny v Yellowstonském národním parku. •  shutterstock.com

Jsme potomci výbuchu?

Existuje dokonce i hypotéza, že jednomu takovému výbuchu my lidé vděčíme za vznik našeho druhu a hlavně za jeho úspěšnost. Poslední výbuch supervulkánu se uskutečnil před 74 000 lety. Tehdy po obřím výbuchu sopky Toba na Sumatře přišlo celoplanetární ochlazení. Erupce způsobila sopečnou zimu a uvrhla svět do tmy. Měla za následek změnu klimatu v Africe a téměř naše předky vyhubila.

Podle některých odhadů přežilo jen několik stovek až tisíců těch nejzdatnějších. Nakonec to prý byl poslední impulz, který "vyšlechtil" lidskou inteligenci a schopnost vyrovnat se i s těmi nejméně příznivými podmínkami. Přežili opravdu jen ti nejschopnější. Ti pak založili populaci moderních lidí, která se rychle rozšířila po celé Zemi a k níž patříme i my.

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Yellowstonský supervulkán

I dnes mají vědci vytipováno několik takových supervulkánů, jejichž erupce by znamenala opravdovou globální katastrofu. Favoritem číslo jedna je - překvapivě - Yellowstonský národní park.

Návštěvníci národního parku si často neuvědomují, že celé místo je sopečného původu, protože žádná sopka v klasickém slova smyslu, jako například kužel Vesuvu či alespoň Milešovky, zde není vidět. Lidé proto nevědí, že stojí na vrcholu vulkánu a pod jejich nohama leží jedna z největších sopek na světě. Je to tajemství národního parku, které vědci odhalovali jen zvolna. Až když NASA provedla letecké snímkování oblasti, zřetelně se ukázala kaldera o rozměrech 85 krát 45 kilometrů.

Yellowstonský národní park vypadá na první pohled jako klidné místo. •  shutterstock.com

Ničivá erupce

Navenek vypadá jako ničím výjimečná proláklina zemského povrchu. Pouze občasná menší zemětřesení a termální prameny naznačují, že se pod zemským povrchem hromadí napětí a pozvolna vzrůstá objem a tlak magmatu.

Nakonec však magma prorazí ven a následuje obrovská erupce. Poté se celá oblast propadne do dutiny, která zůstane po vyvržené hornině, a vznikne nová kaldera. Při takovém výbuchu by přímo v okolí sopky zahynulo mnoho milionů lidí, velká šást Spojených států by byla neobyvatelná kvůli spadu sopečného popelu. Celá Země by se ochladila, přišla by neúroda, hlad a sociální nepokoje.

Zdá se, že supervulkán v Yellowstonu explodoval v historii již třikrát. Vždy přibližně po 600 000 letech. První výbuch byl před dvěma miliony lety, poslední asi před 640 000 lety.

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
katastrofa, supervulkán
 

Články odjinud