Největší astronomický dalekohled staví Evropa

Největší astronomický dalekohled staví Evropa
Sdílej
 
Největší dalekohled bude mít téměř osm stovek zrcadel pro co nejpřesnější přenášení obrazů z vesmíru na zemi. Vzniká díky Evropě.

 

Schválně, tipněte si, kolik bude vážit největší astronomický dalekohled na světě. Bude to 2 600 tun! Vyroste na hoře Cerro Armazones v západní Chile, kde má zázemí Evropská jižní observatoř. Stavba bude dokončena roku 2024, ale už nyní mají vědci s teleskopem velké plány.

Dalekohled bude hledat exoplanety

Startovat se má s v současnosti oblíbeným hledáním exoplanet, tedy planet, které leží mimo Slunčení soustavu. Jak se zjišťuje není jich málo a dají se najít třeba podle pravidelného poklesu jasu hvězd, které obíhají. Možnosti E-ELT jsou tak velké, že by z jeho výstupů mělo být možné rozpoznat složení exoplanetárních atmosfér a najít tak ty, které se blíží Zemi.

Pozorování rozpínání vesmíru

Dalším úkolem je vyhledávání a pozorování formování planet kolem hvězd, zkoumání nejstarších černých děr a galaxií a také měření rychlosti rozpínání vesmíru. Je to hodně velkých úkolů, ale E-ELT není žádný střízlík – 2 600 tun, nezapomeňte! A teď se v klidu podívejte, jak to vlastně celé bude vypadat a fungovat, až se to dostaví.

Vesmír a všechno o něm

Zábava astronomů? Střílet laserem do oblohy!

Zábava astronomů? Střílet laserem do oblohy!

Lovec planet Kepler: Nezničitelný dalekohled

Lovec planet Kepler: Nezničitelný dalekohled

 

Články odjinud