NASA startuje výzkum antigravitace

Sdílej
 
Americká vesmírná agentura NASA nedávno zvěřejnila velmi kontroverzní plán - hodlá financovat výzkum antigravitačního pole. Řada uznávaných fyziků toto rozhodnutí odmítá s tím, že jde o plýtvání peněz. Domnívají se, že tento nákladný experiment jen potvrdí to, že nic podobného neexistuje.

Vše začalo vědeckým článkem finského fyzika Eugena Podkletova z roku 1992, ve kterém popisoval svůj experiment s antigravitací. Tvrdil, že sestrojil gravitační štít, který tvořil 12 palcový disk z keramického supervodiče. Předměty vložené nad tento štít vykazovaly ztrátu hmotnosti v rozmezí od 0,5 do 2 procent své váhy. I když se to nemusí zdát mnoho, pouhá jednoprocentní odolnost vůči gravitační síle by při každém kosmickém startu ušetřila tisíce dolarů. Právě proto se NASA rozhodla tento riskantní podnik uskutečnit.

Foto
Myšlence, že určité, zatím neznámé kvantové reakce dokáží absorbovat gravitační sílu, je kromě již zmíněného Podkletova nakloněno i několik dalších vědců. Nikdy se jim však nepodařilo zopakovat experiment s podobnými výsledky.

Americká vesmírná agentura se tedy rozhodla věnovat 600 000 dolarů na sestavení prototypu zařízení, které bude sestavené podle Podkletových údajů, aby tuto teorii nadobro potvrdila nebo vyvrátila. Pokud by se experiment zdařil, obrátilo by to současnou fyziku a kosmonautiku zcela naruby. Jestli ne, říká široká vědecká obec, vloží NASA obrovské peníze na dokázání něčeho, co už dávno víme.

 

Články odjinud