Sonic Cruiser představuje budoucnost letectví

Sdílej
 
Americký výrobce letadel Boeing pracuje na vývoji velkokapacitního letadla Sonic Cruiser, které by podle slov konstruktérů mělo změnit zavedené zvyklosti v letecké dopravě. Letoun vskutku kosmického vzhledu spojuje totiž zdánlivě neslučitelné – ekonomickou výhodnost, rychlost a komfort.

Sonic Cruiser, jak bylo nedávno zveřejněno, by měl pojmout 225 pasažérů, tedy přibližně polovinu jako známý Boeing 747, létající již od roku 1969. Cestovní rychlost bude těsně pod jeden Mach (0.95 – 0.98), což se ve srovnání s Concordem, který je v provozu také již třicet let, nemusí zdát mnoho. Přesto je tento nový projekt Boeingu opravdu ojedinělý.

Foto
Poněkud netradiční, ale dokonale aerodynamický tvar trupu a hlavně křídel byl vytvořen technologií CFD, dosud používanou pouze ve vojenském leteckém průmyslu. Hliník byl nahrazen lehkými kompozity a každý ušetřený kilogram na materiálu umožnil zvětšit množství paliva. Díky tomu bude mít Sonic Cruiser obdivuhodný dolet kolem 17 000 kilometrů, tedy o mnoho více, než současné letouny. To je také hlavní předností tohoto projektu – sníží se tím náklady a navíc takový dolet umožní dlouhé lety bez přesedání a mezipřistání, což ušetří čas i nervy pasažérům.
Foto
Letoun se také bude pohybovat v nezvykle velké výšce, hovoří se až o 15 000 metrech, což umožní hladší let vysoko nad ostatní leteckou dopravou. Přistání a start budou na rozdíl od současných letadel probíhat nezvykle prudce, aby se co největší část letu odehrávala v této výhodné výšce. Podle optimistických odhadů by mohl první Boeing Sonic Crusier vzlétnout v roce 2005.

 

Články odjinud