Konec fádních, šedivých počítačů

Sdílej
 
Málokdo si asi kupuje nový počítač kvůli vzhledu, rozhodující je jistě výkon a nabízené příslušenství. Nyní však přední světové firmy uvádějí na trh stroje, které nejsou jen nevzhlednými šedivými krabicemi, ale zcela osobitými konstrukcemi, které nabízejí navíc zajímavé technické novinky.

Ne všechny nové počítače, které nabízejí netradiční vzhled jsou vytvářeny pouze kvůli image. Aptiva S od společnosti IBM nabízí kromě hezké fasády také nové uspořádání jednotlivých komponentů, které vychází maximálně vstříc potřebám uživatele.

Foto
Pod monitorem se zabudovanými reproduktory a mikrofonem je umístěná disketová mechanika a CD-ROM. Hlavní část počítače, základní deska s procesorem, hard disk a ostatní periférie jsou umístěné v oddělené skříni, která může být až dva metry daleko od pracovního stolu. Tyto dvě části spojuje jediná šňůra, takže odpadává nepřehledná změt kabelů a také nepříjemný hluk chladících ventilátorů. Výrobce se domnívá, že takto budou vypadat v blízké budoucnosti běžné domácí počítače. Na centrální část, která bude umístěna někde v bytě, by pak mohlo být napojeno více podobných terminálů.

Foto
Compaq se se svým modelem Presario 3000 vydal trochu jiným směrem. Jedná se o zcela kompaktní, přenosný, ale stále stolní počítač. Uhlazený design nabízí vše potřebné pohromadě. Na přední straně skříně je umístěna otočná plochá LCD obrazovka, z boku jsou zabudované diskové mechaniky. Bezdrátová myš a klávesnice se dají k tomuto celku jednoduše přidělat, a tak lze celý počítač i s příslušenstvím bez problémů přenášet.

 

Články odjinud