Virtuální vojenské cvičení

Sdílej
 
Každý správný fanda počítačových her zná jistě akční hru Halflife. Nyní však tato klasická střílečka plní kromě zábavy i další roli. Na její zvláštní verzi totiž začala britská armáda trénovat své vojáky.

Halflife a jeho různé mody patří k nejpopulárnějším akčním hrám. Britská armáda si nechala vytvořit zvláštní verzi této střílečky k tréninku svých jednotek, který je nejen bezpečnější, ale také znatelně levnější.

Foto
Stejně jako nejpopulárnější síťový mod této hry Counterstike, i armádní verze umožňuje hru osmi hráčům zároveň. Společné je i rozdělení na dva týmy, jeden útočný a jeden obranný, přičemž každý má svůj jasně definovaný úkol. Vojáci si tak mohou vyzkoušet nové zbraně a nejrůznější taktiky, aniž by padl jediný opravdový výstřel nebo hrozilo nějaké nebezpečí. Na rozdíl od běžných akčních her, kde vám s každým zásahem ubyde pouze část života, vás zde ale vyřadí jediná kulka.

Foto
Firma QinetiQ, která pro armádu tuto verzi hry vytvořila, pracuje na další modifikaci, která by umožňovala cvičit i konkrétní mise, které by danou jednotku čekaly. Zde však musí být počítačový tvůrci velmi opatrní - pokud vytvoří nácvik reálné situace, musí virtuální svět odpovídat tomu skutečnému do nejmenších detailů. Pokud by vojáci trénovali akci v prostoru, který se pak od reálného světa bude nějak významně lišit (například umístěním dveří v objektu), mohl by virtuální výcvik přinést víc škod než užitku.

 

Články odjinud