Holografický 3D display se stal skutečností

Sdílej
 
Holografický prostorový obraz již není pouze výsadou nejrůznějších sci-fi filmů. Americká společnost Actuality Systems totiž nedávno představila svůj nový výrobek, který dokáže modelovat skutečně prostorový obraz, aniž byste potřebovali nějaké speciální 3D brýle nebo jinou pomůcku.

Na odborné konferenci v Bostonu představila letos americká společnost Actuality Systems 3D display nazvaný Perspecta. Ten dokáže díky speciálnímu hardwaru a softwaru vytvořit uvnitř koule o průměru 50 cm holografický trojrozměrný obraz.

Foto
Obraz uvnitř koule může mít až 25 cm v průměru a je pozorovatelný se stejnou kvalitou ze všech úhlů v horizontálním i vertikálním směru pouhým okem bez nutnosti dalších potřeb jako jsou 3D brýle a podobně.
Speciální digitální projektor promítá obrazy na otáčející se plátno uvnitř koule. Vytvoří 198 vrstev, každou s rozlišením 768 x 768 pixelů. Celkově má tak tedy holografický výtvor přes 100 milionů prostorových pixelů, takzvaných voxelů (volume pixels). Zatím se projekční plátno otáčí pouze čtyřiadvacetkrát za vteřinu, což způsobuje nepříjemné blikání - to by však mělo být brzy odstraněno zvýšením počtu otáček.
Zatím byly vyrobeny čtyři prototypy, letos se počítá s dalšími deseti. Tento technický zázrak, který přijde na 40 000 amerických dolarů, využijí v budoucnu hlavně lékaři, farmaceutické společnosti a letečtí dispečeři. Vzhledem ke složitosti a nákladnosti této technologie se s běžným rozšířením nepočítá.

 

Články odjinud