SoloTrek - netradičně řešený letoun

Sdílej
 
Solotrek XFV je novým typem jednomístného letounu s kolmým startem. Svou konstrukcí se vymyká všem dosavadním konceptům - není to ani helikoptéra ani letadlo, nemá křídla, ale ani velký rotor. Pohání ho dvě horizontálně položené vrtule a pilot musí navíc během letu stát.

Solotrek XFV je novým typem letounu s kolmým startem. Od ostatních se liší především svou velikostí a také celkovou koncepcí. Je totiž pouze jednomístný a pilot v něm navíc stojí. Svými vlastnostmi připomíná malou helikoptéru, na rozdíl od ní však není limitován velkým průměrem rotoru.

Foto
Pilot nastoupí, zajistí se ve vzpřímené poloze bezpečnostními pásy a okamžitě může odstartovat. Dvě proti sobě rotující vrtule dokáží letoun pohánět rychlostí až 130 km/h a dovolí mu vystoupat do maximální výšky dvou a půl tisíc metrů nad mořem. Plná nádrž, do které se tankuje běžný automobilový benzín, umožňuje dolet až 150 km.
Díky funkci kolmému startu je vzlet i přistání možný prakticky kdekoliv. Solo Trek byl navržen se zvláštním důrazem na bezpečnost pilota – prý je prakticky nemožné používat ho v nesouladu s jeho specifikací či dopustit se nějaké hrubé pilotní chyby. Také tankování probíhá zcela bez rizika. Již nyní je možné si tento osobní vrtulník koupit, dovolit si to však mohou jen ti opravdu zámožní. Časem by se snad mohl přiblížit i ostatním zákazníkům.

 

Články odjinud