Závod o přistání na Marsu

Sdílej
 
Boj o to, kdo první vypustí kosmickou sondu na Mars, pomalu vrcholí. Tento týden začíná poslední fáze výroby britského přistávací hodulu Beagle 2, kterou se na rudou planetu chystá vypustit v příštím roce Evropská vesmírná agentura. Přibližně na stejnou dobu se také plánuje start americké sondy.

Na univerzitě v anglickém městě Milton Keynes začnou tento týden poslední práce na modulu Beagle 2, který má koncem roku 2003 přistát na Marsu. V současnosti probíhá podobný projekt i v americké NASA, která hodlá vypustit svou vlastní sondu. Oba dva projekty mají přitom naprosto shodný účel - zkoumat geologické a chemické složení hornin na povrchu planety, hledat vodu a známky života, a to jak současného, tak i třeba již dávno minulého.

Foto
Beagle 2 nemá vlastní pohonný systém, a tak bude na rudou planetu společně s meziplanetární sondou Mars Express Evropské vesmírné agentury. Ta má odstartovat v létě z ruského kosmodromu Bajkonur na palubě rakety Soyuz/Fregat. Beagle 2 však musí být dopraven do areálu kosmodromu již koncem letošního roku, a tak již mnoho času nezbývá. Mars Express by měl dosáhnout oběžné dráhy kolem Marsu v prosinci 2003, odkud bude z výšky planetu monitorovat a poblíž rovníku shodí na její povrch již zmiňovaný modul. Ten pak bude pomocí robotické ruky a dalších zařízení podrobně prozkoumávat rudou polanetu nejméně po půl roku.

NASA plánuje, že její dvě mobilní laboratoře Athena dosáhnou povrchu Marsu v lednu 2002. Pak budou systematicky analyzovat metr po metru povrch planety. Tyto 140 kilogramů těžké stroje by měly denně zvládnout zanalyzovat 100 metrů povrchu.

 

Články odjinud