Interaktivní mapa povrchu Marsu

Sdílej
 
Marsoweb, internetová stránka americké agentury NASA, která má díky 3D modelům povrchu Marsu pomoci vědcům vybrat správné místo přistání dvou sond na této planetě, se brzy po svém spuštění stala velmi oblíbeným cílem nejen vědecké obce, ale i běžných uživatelů.

Vědci, kteří připravují vyslání dvou sond na Mars, které by se mělo uskutečnit v létě příštího roku, mají nyní k dispozici speciální internetovou stránku, která jim nabízí přes 44 000 snímků povrchu červené planety. Snímky kombinují všechna dosud známá data o povrchu Marsu a vyspělé vizualizační metody navíc vědcům dovolují „prolétávat se“ nad jeho kaňony, údolími a pouštními dunami a vybrat tak ideální místo k přistání. Na jednotlivá místa se lze navíc dívat z nejrůznějších úhlů a vzdáleností.

Foto
Marsoweb vznikl proto, aby minimalizoval rizika, které by mohly sondy při přistání potkat, a zničit tak tento velmi nákladný projekt. Počítá se s tím, že tyto stránky budou využívat i budoucí mise na tuto planetu, Marsoweb totiž plně využívá všechny známé data, která dosud získaly ostatní sondy.

Foto
Stránky nedisponují nějakými dosud neznámými údaji, jejich význam spočívá v tom, že je všechny dohromady zkombinovaly a přidaly k nim vyspělou vizualizaci, a tak se vědci mohou plně soustředit na výběr ideálního místa, aniž by museli porovnávat nejrůznější informace a údaje a snažit si představit, jak dané místo může vůbec vypadat. Výrazně se tak urychlí jejich práce a zvýší její kvalita.
Marsoweb byl původně koncipován jako čistě vědecký web, jak se ale ukazuje, velmi rychle získal oblibu i mezi veřejností. Za poměrně krátký čas od spuštění ho navštívilo již přes 44 000 lidí.

 

Články odjinud