Miniaturizace mikročipů opět pokročila

Sdílej
 
Vývojáři společnosti Hewlett-Packard nedávno oznámili, že se jim pomocí nové molekulární technologie podařilo vyrobit paměťový čip o rozměrech jednoho čtverečního mikronu. Je to další krok v neustálém procesu miniaturizace počítačových komponentů.

Nová 64-bitová paměťová jednotka se vejde na rozlohu jednoho čtverečního mikronu (miliontinu metru). Na konec jednoho lidského vlasu by se jich tedy dalo naskládat několik tisíc. Kapacita tohoto čipu je zatím příliš nízká na to, aby se dal využít v praxi, jeho vyvtoření má však přesto velký význam pro další poznatky v nanotechnologiích.

Čipy se již desítky let stále zmenšují, aby byly levnější, rychlejší a energeticky méně náročné. Současná technologie výroby mikročipů dosáhne za několik let svého limitu a stále menší čipy nebude již možné tímto způsobem vyrábět. Proto se hledají nové cesty, jak v miniaturizaci i nadále pokračovat a jednou z nich je právě molekulární technologie. Zmiňovaný mikročip sestává z jednotlivých molekul vsazených do mřížky ze supertenkých platinových drátů.
Práce vědců z H-P je stále ve velmi rané fázi a bude trvat ještě minimálně několik let, něž bude moci být molekulární technologie výroby čipů zavedena do obchodní praxe.

 

Články odjinud