Terahertzová kamera vidí skrz zdi, oblečení i kůži

Sdílej
 
Kamera, která může vidět skrz oblečení, kůži a dokonce i zdi již není záležitostí vědecko-technických fantazií, ale skutečností. Takzvaná terahertzová kamera je považována za jeden z nejvýznamnějších technologických průlomů začínajícího 21. století.

Terahertzová kamera snímá jistou formu ulravysokofrekvenčních energických vln, které přirozeně vyzařují všechny předměty. Existence těchto vln je známa již delší dobu, stále však byla technologie, která by je dokázala zaznamenat kamerou, příliš drahá a složitá.

Foto
Počátkem tohoto roku se rozhodla Evropská vesmírná agentura rozjet projekt, který měl vytvořit první terahertzovou kameru na světě, která by pak umožnila satelitům snímat povrch Země i přes husté mraky. Projekt, který dostal jméno StarTiger, svedl dohromady nejvýznamnější vědce tohoto oboru celého kontinentu. Týmu se podařilo vyřešit zásadní problém, jak terahertzové vlny zachytit, a za méně než tři měsíce dokázal vyrobit první prototyp takového zařízení.
Historicky první snímkem, který toto zařízení vytvořilo, bylo jasné zobrazení ruky, přestože byla ukryta za tlustou knihou. Terahertzová technologie může najít uplatnění v řadě oborů, například i v lékařství, protože na rozdíl od rentgenových paprsků, nevystavuje pacienty žádnému nebezpečnému záření.
Vědci nyní pracují na tom, aby měl výsledný obraz odpovídající kvalitu, která by snesla srovnání s ostatními standardy.

 

Články odjinud