Užitečné screensavery

Sdílej
 
Screensaver, neboli šetřič obrazovky, nemusí být jen jednoduchou grafickou záležitostí, ale může také sloužit bohulibým účelům. V článku se dozvíte o dvou z nich, které využívají momentálně nečinné počítače k různým výpočtům. SETI@Home hledá v radiových signálech poselství mimozemských civilizací, Folding@home zase pomáhá ve výzkumu nových leků a boji proti zákeřným chorobám.

Projekt SETI (Search Extraterrestrial Intelligence), což doslova znamená hledání mimozemských civilizací, je asi nejznámějším představitelem takzvaného „distributed computing“, což znamená, že se určitý úkol rozdělí na jednotlivé části, které se řeší odděleně na mnoha počítačích po celém světě.

Foto
Radioastronomové přehlížejí na různých frekvencích oblohu a snaží se zjistit, které by mohly být umělého původu. Množství dat k analýze je ale obrovské. Jen denní dávka dat v tomto projektu, kterou produkuje největší radioteleskop na světe v Puerto Ricu je 35 GB! Projekt SETI@Home využívá možnosti, že není potřeba analýzy v celém bloku dat najednou, ale je možno tento obrovský balík dat rozkouskovat a rozdistribuovat na více počítačů a analyzovat jen malou část. Aby byla obsluha co nejjednodušší, funguje celá věc jako screensaver, který, místo vykreslování nějakých obrazců na monitoru analyzuje během nečinnosti vašeho počítače data z radioteleskopu.

Foto
Projekt SETI@Home byl spuštěn v květnu 1999 a v současné době je do celého projektu zapojeno přes 1,6 miliónu lidí, jejichž počítače strávili analýzou dat již přes 180 000 let výpočetního času. Jen tak pro zajímavost, Česká republika se nachází na 13. místě z celkového počtu zhruba 240 zemí, zapojených do tohoto projektu.

Foto
Dalším z řady podobných projektů je Folding@home, který probíhá pod hlavičkou Stanfordské univerzity, využívající jinak nezatížené procesory pro vědecké účely, které vyžadují obrovské kapacity výpočtů. Pokud si tento program stáhnete, můžete pomoci při výzkumu jednoho z klíčových momentů moderní molekulární biofyziky. Desítky tisíc procesorů na celém světě již poskytují své volné kapacity právě na tento účel.

Zde si můžete stáhnout program Folding@home
Zde si můžete stáhnout program SETI@home

 

Články odjinud