Místo k pumpě do garáže

Sdílej
 
Automobily poháněné alternativními palivy narážejí na jeden základní problém. Dokud nebudou více rozšířené, těžko někdo vybuduje nákladnou infrastrukturu. A zase pokud neexistuje infrastruktura, podobná vozidla lze jen těžko prodávat. Určitým průlomem tohoto stavu by mohlo být zařízení pro domácí tankování zemního plynu, které tento problém do jisté míry řeší.

Kanadská společnost FuelMaker představila na nedávném veletrhu World NGV 2002 Show prototyp zařízení pro domácí tankování (Home Refueling Appliance - HRA), které by se na americkém trhu mělo objevit již počátkem jara příštího roku.

Zařízení, které bylo pojmenováno Phill, lze instalovat například v garáži nebo i venku a jednoduše se připojí na domovní rozvod zemního plynu, stejně jako jakýkoli plynový spotřebič. Z bezpečnostních a ekonomických důvodů se ale jedná o nízkotlaký systém, a tak naplnění nádrže, na kterou pak automobil ujede až 350 kilometrů, trvá 5 až 10 hodin.

Foto
Využívání zemní plynu v dopravě je ve Spojených státech na vzestupu od té doby, co ho začaly jako palivo používat vládní vozy a autobusy městské hromadné dopravy. Například v loňském roce bylo téměř 25 procent všech vyrobených autobusů v USA se poslední dobou

Spalováním zemního plynu v motorech se do ovzduší dostává výrazně menší množství znečišťujících látek, než v případě použití benzínu nebo nafty. Zemní plyn obsahuje oproti kapalným pohonným látkám mnohem méně uhlíku a masivní rozšíření automobilů na zemní plyn, by tak účinně přispělo ke snížení celosvětové produkce CO2 a dalších skleníkových plynů.

Společnost FuelMaker pracuje kromě výroby HRA také na vývoji podobného zařízení pro tankování vodíku. To se však na trhu objeví nejdříve za několik let, až bude vyřešena otázka vývoje vodíkových palivových článků.

 

Články odjinud