Obrovský komín vyrábějící elektřinu

Sdílej
 
V Austrálii se připravuje projekt unikátní elektrárny, který získávala energii ze slunce zcela novým způsobem. Nejedná se o žádnou převratnou technologii, je k tomu zapotřebí postavit „jen“ nejvyšší stavbu světa všech dob, přes devět set metrů vysoký betonový komín, ve kterém bude horký vzduch roztáčet turbíny.

Solární panely obvykle převádějí sluneční energii přímo v elektřinu. Zařízení, které se plánuje poblíž australského města Melbourne, bude k výrobě elektřiny používat horký vzduch. Ten se bude ohřívat v obrovského skleníku o rozloze 7,5 čtverečních mil, jakmile dosáhne určité teploty, bude stoupat vzhůru gigantickým komínem, ve kterém bude roztáčet vrtule turbíny, produkující elektřinu

Foto
Projektanti tohoto projektu předpokládají, že proud vzduchu bude mít trvalou rychlost až 50 km/h, což by stačilo na roztočení 32 turbín, které by mohly dohromady dávat výkon až 200 megawattů, což dokáže pokrýt spotřebu 200,000 domácnost. Takováto elektrárna by mohla fungovat i v noci, kdy by vzduch místo slunce ohřívaly trubky s horkou vodu, ohřátou během dne.

Foto
Tento koncept byl vyzkoušen před sedmi lety na mnohem menším prototypu u španělského města Manzanares. Skutečně efektivní se však tento systém může stát je v mnohem větším měřítku. Přes 900 metrů vysoký komín ale nebude žádnou levnou záležitostí, rozpočet počítá se 670 miliony dolarů. Na druhou stranu však tato stavba vyžaduje jen velmi levnou údržbu a hlavně nebude produkovat žádné znečištění. Australská vláda se k projektu staví veskrze kladně, žádné finanční prostředky na stavbu však zatím neposkytla.

 

Články odjinud