První sedmnáctipalcový notebook

Sdílej
 
Společnost Apple, která jde ve vývoji svých počítačů již více než dvacet let tvrdošíjně svou vlastní cestou, vyrazila svým novým notebookem PowerBook G4 všem „písíčkářům“ dech. Je to nejen první notebook se sedmnáctipalcovou obrazovkou, stejně bezkonkurenční je i jeho vybavení, mezi které patři například DVD vypalovačka, unikátní klávesnice nebo technologie bluetooth pro bezdrátový přenos dat.

První co vás na novém PowerBooku zaujme je jeho sedmnáctipalcový aktivní displej, který byl vůbec poprvé namontován do přenosného počítače. Ten společně s grafikou NVIDIA GeForce 4 Go umožňuje maximální rozlišení až 1440 x 900 pixelů, což je hodnota běžná u normálních devatenáctipalcových monitorů.

Foto
Další převratnou novinkou, která byla také vůbec poprvé namontována do notebooku, je DVD vypalovačka SuperDrive. Kapitolou samou o sobě je i unikátní klávesnice, podsvícená optickými vlákny. Světlený sensor automaticky reguluje jasnost displeje i podsvícení klávesnice podle momentálních světelných podmínek.

PowerBook G4 běží na 1 GHz procesoru. Nenechte se ale zmýlit zdánlivě nízkým taktem, jedná se totiž o RISCový procesor s 1MB L3 cache, který bez problémů zvládá zpracování videa v reálném čase a podle vyjádření výrobce strčí Pentium 4 do kapsy. Notebook se běžně dodává s 512MB DDR SDRAM, rozšířit ji lze až na 1GB. Jak už to u takových výrobků bývá, jediným jejich nedostatkem je vysoká cena, která v tomto případě přesáhne 100 tisíc korun.

 

Články odjinud