Jaderná energie míří do kosmu

Sdílej
 
Americká vesmírná agentura NASA dostane s největší pravděpodobností od prezidenta Bushe zelenou pro využívání jaderné energie k objevování vesmíru. Jaderný pohon, jehož vývoj byl zastaven v šedesátých letech, by mohl výrazně zkrátit dobu letu na delší vzdálenosti a umožnit tak objevovat zatím neznámé končiny vesmíru.

NASA jadernou technologii zkoumala již v padesátých a šedesátých letech v projektu Orion. Ten byl však zastaven. jak z politických důvodů (moratorium na jaderné testy), tak i kvůli obrovským finančním částkám, které polykal.

Foto
Nyní se však rozbíhá projekt Prométeus, který, jak se očekává, dostane velkou vládní podporu. Stoupenci tohoto projektu tvrdí, že jaderná síla změní zcela povahu vesmírného průzkumu, než by však mohla být využita v praxi, je třeba ještě mnoho let náročných výzkumů.

Nukleární pohon dokáže teoreticky vyvinout větší rychlost a spotřebovat přitom méně paliva než běžné konvenční raketové motory. Díky němu by se stalo vyslání lidí na Mars mnohem jednodušší - výrazně by se zkrátila doba letu, s nynější raketovou technologií by zabrala minimálně půl roku, projekt Prométeus počítá jen s dvěma měsíci.
Jadrná technologie by také značně usnadnila bezpilotní lety k hranicím naší sluneční soustavy. S nynější technologií se sice mohou sondy dostat až k Plutu, nemají však již dostatek energie na dosažení jeho oběžné dráhy, a tak mohou jen prolétnout kolem.

 

Články odjinud