Paměťové médium o rozměrech kreditní karty

Sdílej
 
Klasickým třiapůlpalcovým disketám již dávnou odzvonilo. Po paměťových kartách, optických a jiných datových mediích teď přichází StorCard, nové médium na ukládání dat, které svými rozměry připomíná kreditní kartu, lze na ní však uložit až 5 GB dat.

Americká firma StorCard nedávno představila svůj nový výrobek – stejnojmenné datové medium, schopné nést, podle konkrétního typu, 100 MB až 5 GB dat. Na první pohled vypadá jako běžná kreditní nebo telefonní karta, má i stejné rozměry 86x55x0,8 milimetru a podle výrobce i stejnou odolnost. Lze jí prý ohýbat a vystavovat teplotám v rozmezí -20 až 60 stupňů Celsia.

Foto
Ke čtení a ukládání dat je potřeba speciální čtečka, která se k počítači připojí přes rozhraním PC Card typu II nebo USB. Ta má v v sobě ukrytý motorek, pracující rychlostí 3500 otáček za minutu. Karta má v sobě také zabudovaný procesor, díky kterému je možné ukládaná data šifrovat, aby se k nim nedostal nikdo nepovolaný. Přenosová rychlost mezi kartou a počítačem je až 5 MB za sekundu, připravena ke čtení by měla být karta do 15 milisekund po zasunutí do drivu.

Na trhu by se StorCard měla objevit během tohoto roku a výrobce slibuje, že cena čtečky nepřesáhne 100 a média s nejmenší kapacitou 15 dolarů. Médium lze připojit nejen k počítači ale k nejrůznějším multimediálním zařízením. Zdá se tedy, že na poli datových médií výrazně vzrostla konkurence.

 

Články odjinud