Menší a chytřejší PC karty

Sdílej
 
Doba, kdy bylo nutné otvírat počítač kvůli vložení nové karty, ať již grafické, zvukové či jiné, se pomalu chýlí ke konci. Výrobci počítačů si totiž velmi slibují od nových, chytrých a výrazně menších plug-in karet, které nahradí dosavadní PCMCIA karty, používané zatím především v noteboocích.

Newcard, nový standard pro počítačové karty, který by se měl na trhu objevit v průběhu roku 2004, pravděpodobně zcela nahradí dosavadní počítačové karty. Tyto nové, miniaturní karty budou moci být kromě běžných funkcí počítačových karet také například čtečkami paměťových médií, identifikačními odznaky, harddisky a tak podobně.

Foto
Každý notebook postavený pro systém Wndows má na straně několik slotů, které přijímají takzvané PCMCIA karty. Některé z nich jsou malými výměnnými harddisky, modemy či síťovými kartami pro různé druhy připojení. Specifikace těchto karet, které stanovují jejich velikost a způsob předávání dat jsou stanoveny mezinárodní asociací pro počítačové paměťové karty (Personal Computer Memory Card International Association – PCMCIA)

Nyní PCMCIA vytváří novou specifikaci karet, které jsou o 60% menší než ty dosavadní a díky výhodám technologií jako USB 2.0 nebo PCI Express jsou schopné mnohem rychlejšího přenosu dat. Aby se zajistila zpětná kompatibilita se starším standardem těchto karet, budou mít nové sloty stejnou šířku jako dosavadní PCMCIA sloty, místo jedné se však do nich vejdou dvě.

Na vývoji karet Newcard se podílí společně nejvýznamnější firmy počítačového odvětví, jako Intel, Microsoft, IBM, Dell, HP a Texas Instruments.

 

Články odjinud