Nový internetový rychlostní rekord

Sdílej
 
Američtí vědci vytvořili nový internetový rychlostní rekord, když se jim podařilo přenést datový objem odpovídající dvěma celovečerním filmům v DVD kvalitě z USA do Holandska za méně než jednu minutu.

Vědcům z Stanford Linear Accelerator Center (Slac) se podařilo přenést 6,7 Gigigabytů dat na vzdálenost 10 978 kilometrů (z amerického Sunnyvale do holandského hlavního města Amsterdamu) za méně než jednu minutu, čímž vytvořili nový rychlostní internetový rekord. Datový transfer proběhl s průměrnou přenosovou rychlostí 923 MB za sekundu, což je více než tři a půl tisíckrát více než běžné domácí širokopásmové připojení.

Data byla poslána přes síť Internet2, kterou provozuje konsorcium dvou set univerzit po celém světě s cílem vyvinout a posléze provozovat internet zítřka. Jeho cílem je propojit vědecká a vzdělávací instituce přenosovou rychlostí, která dovoluje téměř okamžitý transfer stovek megabytů dat.

Záminkou pro tento rekord byla potřeba přenést a analyzovat obrovské množství dat, vytvořené kvantovými fyziky při studiu základních stavebních principů hmoty. Nejnovější experimenty v tomto oboru operují s datovým objemem v řádu Petybytů (10 na patnáctou Bytů) a v následujícím desetiletí se navíc očekává ještě navýšení tohoto obejmu v řádu tisíců. Během tohoto výzkumu vytvořil Slac také největší databázi na světě, jejíž objem roste o jeden Terabyte denně.

 

Články odjinud