Hledá se nový cíl pro sondu Rosetta

Sdílej
 
Poté, co kvůli explozi evropské superrakety Ariane 5 nemohla být vesmírná sonda Rosetta vypuštěna svou dlouhou cestu ke kometě Wirtanen, hledají vědci z Planckova insitutu pro aeronomii, nové cíle tohoto projektu. Rozhodnutí by mělo padnout v květnu.

Po explozi nové „desetitunové Ariane“ v lednu tohoto roku musela Evropská vesmírná agentura a společnost Arianespace zastavit projekt kometové sondy Rosetta a odsunout ho na neurčito. Poté, co byla promarněna šance vyslat ji v nejpříhodnější okamžik, se hledají nové cíle této sondy.

Foto
Rosetta měla být lehce zesílenou základní verzí rakety Ariane 5 vypuštěna na téměř desetiletou cestu ke kometě Wirtanen. Poté, co by ji dosáhla, ji měla po dobu jednoho roku doprovázet a mezitím ji podrobně pozorovat. Na povrchu tohoto slepence ledu a prachu měl být také přistát malý robot, který by navrtal do povrchu komety otvory a analyzoval získané vzorky.

Podle plánu ale musela na svou misi Rosetta odstartovat nejpozději do 31. ledna. A protože to kvůli již zmíněné havárii rakety není možné, musí nyní vědci nalézt jinou alternativu. A to je právě problém. Ve hře stále zůstává kometa Wirtanen, dalším možným cílem by mohla být větší kometa Churyumov-Gerasimenko. Ani jedna z misí však není ideální a přinášejí celou řadu problémů, které je nutné vyřešit. Rozhodnutí Evropské vesmírné agentury by mělo padnout v polovině května.

 

Články odjinud