Projekt Seti vstupuje do nové fáze

Sdílej
 
Již čtyři roky nechávají miliony lidí na svých nevyužitých počítačích běžet screensaver Seti, který vyhodnocuje signály z kosmu s cílem najít inteligentní bytosti. Nyní se vědci, stojící za tímto největším projektem distribuovaných výpočtů, hodlají podívat blíže na nejslibnější radiové signály.

Již krátce po svém spuštění v roce 1999 se stal projekt Seti@home obrovským hitem mezi počítačovou komunitou. V současné době poskytují pro tento účel kapacitu svých procesorů miliony lidí z více než 200 zemí světa. Seti@home tak představuje největší výpočet v dějinách, jehož čistá výpočetní doba již překročila milion let.

Foto
Nyní se tento projekt dostává do fáze nazývané "Stellar Countdown" (hvězdné odpočítávání), při níž se použije radioteleskop v Arecibu, který bude znovu podrobněji zkoumat některé zdroje radiových signálů, které vědci považují za slibné. Eliminují tak náhodné šumy nebo pozemské radiové interference a doufají, že alespoň nějaké zůstanou k bližšímu prozkoumání.
Počet těchto nejslibnějších signálů překročil 150, ale teleskop bude pro tento projekt poskytnut jen na 24 hodin v druhé polovině března, a tak se bohužel na všechny jistě nedostane. Signály byly vybrány podle několika kritérií, například podle toho, kolikrát byl signál nalezen, jak se navzájem shodovala různá pozorování, podle síly radiového zdroje, vzdálenosti k známým hvězdám atd.

 

Články odjinud