Poznáváme elektroniku I.

Sdílej
 
Václav Malina je nejen pedagog s dlouholetou praxí a mnoha zkušenostmi z oboru, ale také autor celé řádky naučných knih určených mládeži, jejichž tématika se týká elektroniky a obory s ní související. V článku si můžete přečíst recenzi jeho knihy Poznáváme elektroniku I.

Václav Malina je nejen pedagog s dlouholetou praxí a mnoha zkušenostmi z oboru, ale také autor celé řádky naučných knih určených mládeži, jejichž tématika se týká elektroniky a obory s ní související. Jeho knihy jsou určeny všem těm, kteří mají zájem o elektroniku a chtějí se dozvědět něco více. Na druhé straně v nich však najdou i mnoho cenného ti, kteří si s elektronikou zatím moc nerozumí a hledají nějaký způsob jak do ní alespoň trochu proniknout.

Foto
Jak už napovídá název knihy Poznáváme elektroniku I., jedná se o první díl ze série knih ve kterých je velice dobrým a srozumitelným způsobem vysvětleno, od těch nejzákladnějších věcí k těm složitějším, to nejdůležitější, co by každý, kdo se alespoň trochu zabývá elektronikou měl znát. První díl je tématicky rozdělen na čtyři hlavní části a je jakýmsi úvodníkem do světa elektroniky a dějů, které ve světě součástek probíhají. Hlavním tématem tohoto dílu je stejnosměrný proud. Úvod knihy je věnován bezpečnosti práce a podrobnému vysvětlení těch nejzákladnějších veličin a vztahů které mezi sebou tyto veličiny mají, čtenář se zde také dozví co je to vlastně Ohmův, nebo Kyrchhoffův zákon a k čemu je můžeme použít. Po zvládnutí úvodu jsme postupně seznamováni s základními součástkami, jako je například rezistor, kondenzátor, dioda a s jejich principem činnosti.
Velká část knihy je věnována problematice polovodičů, ve které je hlavním tématem bipolární tranzistor a princip jeho činnosti, po jehož pochopení bude čtenáři také dobře srozumitelná třetí část knihy, věnovaná zhotovování nízkofrekvenčních zesilovačů a jejich problematice. Čtvrtá a závěrečná část knihy popisuje několik způsobů výroby plošných spojů včetně techniky pájení.
Text je dobře srozumitelný a doplněn řadou teoretických příkladů i samotnými návrhy na stavbu jednoduchých zařízení. Kniha je určena všem začátečníkům, kteří mají o elektroniku skutečný zájem.

Poznáváme elektroniku I.
Autor: Václav Malina
Nakladatelství: Kopp
Cena: 119 Kč
Formát: A5, 222 stran

 

Články odjinud