Jak se naučit programování PIC

Sdílej
 
Před pár lety byl pojem mikroprocesor pro běžného smrtelníka pojmem, který si spojoval s něčím co by nalezl pouze v počítači. S rozvojem techniky a pronikáním mikroprocesorů do mnoha odvětví se i jejich programování stává přístupnější široké veřejnosti a nabývá obliby zejména u amatérských konstruktérů. Učebnice programování PIC slouží jako zdroj informací a návodů jak na tuto problematiku.

Recenze Učebnice programování PIC
Před pár lety byl pojem mikroprocesor pro běžného smrtelníka pojmem, který si spojoval s něčím co by nalezl pouze v počítači. Dnes jsou mikroprocesory součástí mnoha zařízení, ve kterých bychom je před pár lety určitě nehledaly. S rozvojem techniky a pronikáním mikroprocesorů do mnoha odvětví se i jejich programování stává přístupnější široké veřejnosti a nabývá obliby zejména u amatérských konstruktérů. Ti stejně jako i profesionálové potřebují pro svoji činnost zdroj informací a návodů jak na to. Učebnice programování PIC je jedním z mnoha možných pramenů.

Foto
Autor Václav Vacek zde shromáždil soubor základních instrukcí a pokynů, spolu s návrhem jednoduchého programátoru se kterými se lze již pustit do vlastního programování.
Jak již bývá u podobných publikací zvykem, je i Učebnice programování PIC rozdělena na několik tématických celků, přesněji by se dala rozdělit na čtyři.
V první části jsou podobně vysvětleny základní instrukce jazyka Assembler, na kterém je vlastní programování postaveno. U každé instrukce je zde uveden i příklad použití v programu. Druhá část je věnována vývojovému prostředí MPLAB firmy Microchip s jehož pomocí by měl být uživatel schopen vytvořit vlastní projekt programu, a také ho zapsat a převést do strojového kódu ve formátu INTEL HEX.
Předposlední část knihy se zabývá několika příklady algoritmů, které se často používají, při řešení úloh s mikroprocesory. Čtvrtá a závěrečná část je věnována popisu a výrobě jednoduchého programátoru PIC.
Součástí knihy je i disketa, na které mimo jiné naleznete plošný spoj pro daný programátor, obslužný program pro něj a také některé příklady zdrojových kódů.
Tato kniha je určena nejen těm pokročilejším, kteří mají už nějaký ten naprogramovaný mikroprocesor za sebou, ale i těm, kteří by s touto činností chtěli začít a neví jak na to.

Václav Vacek: Učebnice programování PIC
Nakladatelství: BEN
Cena: 199 Kč s disketou
Formát: A5, 145 stran

 

Články odjinud