Satelit Soho přestává komunikovat se Zemí

Sdílej
 
Satelit SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), který 1,6 milionu kilometrů od Země nepřetržitě monitoruje Slunce má vážné komunikační problémy s pozemním dispečinkem. V současné době by nás tak nebyl schopen varovat před blížící se magnetickou bouří.

Satelit SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) byl vypuštěn v roce 1995 a poté byl umístěn do pozice, kde může balancovat mezi gravitačními silami Země a Slunce. Tak zůstává v ideální stabilní pozici, přibližně 1,6 milionu kilometrů od naší planety, kde může neustále monitorovat Slunce.

Foto
Z toho místa je schopen zachytit postup magnetické bouři, která by směřovala k Zemi. Takové bouře čas od času narušují satelitní a radiovou komunikaci, v krajních případech, kdy je bouře opravdu silná, se musí astronauti na palubě mezinárodní kosmické stanice ISS ukrýt do zvláštního krytu, který je ochrání před silnou radiací.

Kromě dalších vědeckých úkolů je toto včasné varování hlavním úkolem satelitu. Anténa, kterou SOHO používá ke komunikaci se Zemí se však momentálně porouchala a dokud se tento problém nevyřeší, bude posílání dat stále přerušováno.

Fotografie, které pořídil satelit SOHO si můžete prohlédnout ZDE.

 

Články odjinud