Unikátní letoun Helios se zřítil do oceánu

Sdílej
 
Bezpilotní experimentální letoun Helios se minulý týden zřítil při testovacím letu nových palivových článků do vod Tichého oceánu poblíž Havajských ostrovů. Toto letadlo, jehož vývoj financovala NASA, bylo poháněné solární energií a bylo projektováno pro několikaměsíční lety na nízké orbitální dráze kolem Země.

Helios byl experimentálním letadlem agentury NASA, které svým tvarem připomínalo obrovské křídlo. S rozpětím křídel 75 metrů byl Helios širší než Boeing 747, a přitom vážil jen něco málo přes tunu. Jeho 14 vrtulových motorů a palubní elektroniku poháněly vysoce účinné solární palivové články umístěné po celé ploše křídel.

Foto
Letoun byl projektován tak, aby mohl létat po nízké orbitální dráze kolem Země po celé měsíce a sloužit jako komunikační prostředek a zařízení pro sledování životního prostředí. Start i údržba podobných bezpilotních letadel by přišla jen na zlomek toho, co stojí vynést na orbit satelit.
Minulý čtvrtek vzlétl Helios testovat nové obnovitelné palivové články, jež umožňovaly lépe uchovávat sluneční energii, a tak mohl létat i v noci. Osudnou noc letěl ve výšce 2700 metrů západně od havajského ostrova Kauai a z ničeho nic se zřítil do oceánu. Příčina nehody je stála neznámá, agentura NASA v současnosti vytváří vyšetřovací tým.

 

Články odjinud