Internet přes elektrickou zásuvku

Sdílej
 
Pro připojování počítačů k sítím se užívají nejrůznější metody. Po klasických sítích typu Ethernet nebo bezdrátových sítích W-Lan nyní pomalu přichází nová možnost, a to prostřednictvím metody PowerLine Communication (PLC), která k tomuto účelu využívá běžné elektrické vedení.

Základní myšlenka metody PowerLine Communication (PLC) není nijak nová a vychází z jednoduché úvahy. Všude, kde se používají počítače, jsou elektrické rozvody, a je tedy v celku logické, že někoho napadlo využít ke komunikaci dráty, které jsou už zavedené. Specifikace PLC existuje již zhruba rok a půl - vznikl standard HomePlug, který stanovuje zásady pro interní datovou komunikaci v bytech a domech s rychlostí přenosu až 14 Mb/s.

Po minulém veletrhu informačních technologií CeBIT zaznamenala technologie HomePlug prudký vzestup. Toto zařízení nabízí již řada významných výrobců a jeho ceny tak stále klesají. Tento modul umožňující počítačům komunikaci přes elektrické vedení se prodává již pod cenou 100 Euro a můžeme očekávat její další snižování.

Druhá generace čipu řídicí jednotky od americké firmy Intellon umožňuje zmenšení adaptéru HomePlug až na velikost nabíječky mobilního telefonu, takže by neměl být problém ho zabudovat například do síťového zdroje notebooku. Technologie HomePlug sice zdaleka nedosahuje výkonnosti běžných kabelových sítí, představuje však zajímavou alternativu, zvláště s vyhlídkou integrace této technologie do notebooků i stolních počítačů. Za čas byt tak mohlo stačit zapojit počítač do elektrické zásuvky a rovnou surfovat na internetu.

 

Články odjinud