Napster se opět vrací

Sdílej
 
Napster, kdysi nejpopulárnější síť pro sdílení hudebních souborů (tzv. peer-to-peer program), se poté, co byl před lety jeho provoz zastaven po intervenci velkých gramofonových firem, nyní chystá na comeback. Spuštěn bude o vánocích, a to ve zcela legální, avšak placené formě.

Napster, kdysi nejpopulárnější síť pro sdílení hudebních souborů (tzv. peer-to-peer program), se poté, co byl před lety jeho provoz zastaven po intervenci velkých gramofonových firem, nyní opět vrací. Spuštěn bude o vánocích, a to ve zcela legální, avšak placené formě.

Foto
V roce 2001 podali nahrávací společnosti jako EMI, Sony Music, AOL Time Warner, Vivendi Universal a Bertelsmann na Napster žalobu pro porušování autorských práv a soudní spor vyhrály. Napster dostal příkaz přestat porušovat zákony. Začal spolupracovat s jednou ze žalujících společností, německým Bertelsmannem, ale pokus zpoplatnit služby nevyšel. Zakrátko nato vyhlásil Napster bankrot a zdálo se, že na dobro zmizel z internetu.
Minulý rok však značku Napster a patenty s ní spojené koupila softwarová firma Roxio, produkující například programy pro vypalování CD. Ta přibližně o letošních vánocích spustí novou podobu Napsteru nazvanou 2.0, která bude již zcela legální.

Nový Napster by se měl stát největším autorizovaným on-line katalogem hudby na světě. Nabízet bude téměř 500 000 písní, za které se bude platit buď měsíčním paušálem nebo jednotlivými platbami. Napster 2.0 bude mít v nabídce také internetová rádia, kde si sami budete moci upravovat playlist a dále například možnost si pouštěné skladby přímo vypalovat na CD.
Těžko se však hlavně díky zpoplatnění stane nová verze Napsteru stejně populární jako její předchůdce.

 

Články odjinud