Tiskárny produkující 3D objekty

Sdílej
 
Může to znít sice jako science-fiction, ale budoucí běžné domácí počítačové tiskárny by mohly zvládat vytvořit třídimenzionální objekt podle obrázku na vašem počítači. Na tomto úkolu nyní spolupracuje několik společností, a výsledný výrobek by se mohl objevit v blízké budoucnosti.

Několik společností pracuje společně na projektu vytvoření levné třídimenzionální tiskárny, která by se mohla stát v budoucnosti běžným vybavením domácího počítače. Tyto stroje pracují tak, že nanášejí vrstvy práškového materiálu, aby vytvořili reálný objekt podle digitálního obrazu.

Foto
Stovky, někdy dokonce tisíce těchto vrstev vytvoří ve výsledku prototyp, od kávového šálku až po automobilové díly. Jako předloha může sloužit jakýkoli digitální obrázek. Data jsou přenesena do speciálního programu, který ho upraví a exportuje přímo do 3D tiskárny. Ta pak postupně vytvoří vrstvu za vrstvou, až je výsledný objekt hotov.

Tuto technologii již využívají velké světové firmy jako Sony, Adidas nebo BMW, aby vyzkoušely nové prototypy svých výrobků. Technologie 3D tisku je mnohem rychlejší a také méně nákladná než dosud užívané metody.

Podobné tiskárny, které pracují s nejrůznějšími druhy prášku a jsou schopny vytvořit jakýkoli geometrický tvar, však stále stojí okolo 30 tisíc dolarů, a tak jsou pro běžného uživatele nedostupné. Nyní se jednotlivé firmy, které se v tomto vývoji angažují,snaží srazit náklady přístroje na minimum, aby se tato technologie rozšířila i mezi širokou veřejnost.

 

Články odjinud