Sraz autoveteránů - 2003

Sdílej
 
Již po několikáté proběhl tento měsíc na pražském Výstavišti v Holešovicích sraz příznivců dvoukolých i čtyřkolých veteránů. K vidění zde bylo opravdu mnoho - vozy a motocykly z celého světa od nejrůznějších značek, roků výroby, provedení i technického stavu.

Majitelé, pro které jsou autoveteráni zálibou na celý život a do jejichž obnovy a provozu věnují nemalé finanční částky, zde představily vozy a motocykly nejrůznějších značek, roků výroby, provedení i technického stavu. K vidění toho bylo opravdu mnoho. Z dřívější Československé produkce Mladé Boleslavi, například závodní speciál, vůz Škoda 120S, který získal nejednu trofej při závodních kláních a i dnes by zcela jistě své automobilce ostudu neudělal.
Mezi nablýskanými dědečky automobily, tu byly ke spatření i vozy, které mají renovaci ještě před sebou. Z nich to byla například Tatra 603, nebo vůz americké produkce. Ten k nám byl dovezen za účelem renovace našimi odborníky a který byl jako vystřižen z některého z gangsterských filmů odehrávajících se na počátku třicátých let, někde na předměstí amerického velkoměsta.
Z malých lidových vozítek tu byl již legendární VW brouk, pocházející z německých závodů Volkswagenwerk A. G. ve Wolfsburgu, a nebo naše Aero 30, které bylo asi jedním z nejmenších vozů na výstavě vůbec. Výroba Aera započala v roce 1934 a ve své době patřil tento vůz k jedněm z nejmodernějších a technicky nejdokonalejších vůbec.
Kromě plechových miláčků byl sraz obohacen i výstavou kreseb různých autorů, jejichž společným jmenovatelem byl automobil ve všech možných i nemožných situacích a úlohách. Na výstavě prací byla i jedna ze studií malého městského vozítka studentů automobilového designu.
Závěr patřil jako vždy spanilé jízdě Prahou, při které vynikly vozy a motocykly v celé své kráse a majestátnosti.
Pokud jste si letošní ročník nechali ujít a rádi by jste spatřili dědečky automobily, určitě si udělejte čas a navštivte ročník příští, který bude zcela jistě něčím nový a určitě vás nudit nebude.

 

Články odjinud