Nový infračervený teleskop objeví zatím neznámý vesmír

Sdílej
 
O víkendu vypustí agentura NASA vesmírnou observatoř SIRTF, která se tak připojí ke slavnému Hubblovu teleskopu a observatořím Chandra a Compton. SIRTF (Space Infrared Telescope Facility) se stane největším a nejcitlivějším infračerveným teleskopem, jaký byl kdy poslán do kosmu, a bude zkoumat zatím neznámé kouty vesmíru.

Observatoř SIRTF by měla být podle plánu vynesena do kosmu raketou Boeing Delta 2 v sobotu z mysu Canaveral na Floridě. Teleskop pak bude ve vesmíru obíhat dva až pět let s cílem detekovat infračervenou energii (teplo) vyzařovanou z hvězd, galaxií a planet.

Foto
Astronomové tak budou schopni studovat studené, vzdálené objekty skryté za prachem a plyny, které nemohou být pozorovány světelnými dalekohledy. Středem jejich zájmu budou především mladé hvězdy, jež se vytvořili z prašných galaxií, které existovaly v době, kdy byl vesmír starý pouze okolo tří miliard let.
Vypuštěním SIRFTu bude dokončen program velkých observatoří agentury NASA. Každý ze čtyř těchto observatoří studuje vesmír na jiných vlnových délkách. Hubblův vesmírný teleskop sleduje viditelné světlo, observatoř Chandra rentgenové paprsky a observatoř Compton zase paprsky gamma. Posledně jmenovaná však přestala sloužit již v roce 2000. V roce 2007 by měla také Evropská vesmírná agentura vypustit svůj infračervený teleskop, a to je ještě větší než tento agentury NASA.

 

Články odjinud